Αγόριανη Φωκίδας, Παρνασσός  | ΤΗΛ.: 2234061289 -2234061309 & FAX 2234029611| EN Version

e-mail: mavrodimos@email.com

 
Ο Καιρός τώρα
 
Το χιονοδρομικό κέντρο
 

Περιγραφή Χιονοδρομικού Κέντρου

Ο Παρνασσός είναι το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας και συγκεντρώνει ετησίως έναν πολύ μεγάλο αριθμό σκιέρ λόγω της γειτνίασής του με την Αττική.

Πρωτολειτούργησε το 1976 - 1977 και από τότε άλλαξε κυριολεκτικά την οικονομική και κοινωνική μορφή της γύρω περιοχής. Η Αράχωβα, οι Δελφοί, η Αγόριανη, ο Πολύδροσος, η Ιτέα και γενικά οι περιοχές που εφάπτονται του ορεινού όγκου του Παρνασσού απέκτησαν μεγάλη οικονομική αξία.

Το βουνό δέχεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών, εκ των οποίων οι περισσότεροι φυσικά είναι λάτρεις του σκι.

Το χιονοδρομικό του τερέν απλώνεται σε δύο διαφορετικές ποεριοχές, τα Κελάρια και τη Φτερόλακκα και οι δύο προσβάσημες με αυτοκίνητο μέχρι τα πάρκινγκ βάσης.

Αναβατήρες - πίστες

Εχει δεκατρείς αναβατήρες: μία τηλεκαμπίνα, έναν τετραθέσιο αναβατήρα, τέσσερις τριθέσιους, έναν διθέσιο και έξι συρόμενους.

Οι πίστες έχουν ως εξής:

ΚΕΛAPIA

Πίστα Αφροδίτη: Είναι η πίστα-δρόμος που ενώνει το πάρκινγκ με το σαλέ. Ακολουθεί πορεία περίπου παράλληλη με την τηλεκαμπίνα, το δε μήκος της είναι 1.100 μ. Θα τη χαρακτηρίζαμε μπλε. Υπάρχουν όμως σημεία που χρειάζονται μεγάλη προσοχή, ειδικά από τους αρχάριους σκιέρ.

Πίστα Αφροδίτη 1: Κοκκινομπλέ πίστα που ακολουθεί πορεία ακριβώς κάτω από την τηλεκαμπίνα, με μήκος
900 μ.

Πίστα Βάκχος 1: Είναι η πίστα που βρίσκεται δεξιά του αναβατήρα Βάκχος, με μήκος 1.400 μ. Εξαιρετικά καλή, μαύρη στα πρώτα 500 μ. και στη συνέχεια μπλε.

Πίστα Βάκχος 2: Είναι η πίστα που βρίσκεται στα αριστερά του ομώνυμου αναβατήρα, με μήκος 1.400 μ. και μπλε χαρακτηρισμό, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της. Εάν κάποιος θέλει, μπορεί να την κατεβεί και από την εντελώς αριστερή πλευρά, προς τους αναβατήρες Περικλής και Αίολος. Ακολουθώντας αυτήν την πορεία, το μήκος τής πίστας φτάνει τα 1.500 μ.

Πίστα Τηλέμαχος: Μπλε πίστα που βρίσκεται στα αριστερά του συρόμενου αναβατήρα Τηλέμαχος, με μήκος 1.000 μ. Είναι η πλέον κατάλληλη για ζέσταμα.

Πίστα Αίολος 1: Βρίσκεται αμέσως δεξιά του αναβατήρα Αίολος, με μήκος 800 μ. Στην αρχή έχει ένα μικρό τμήμα εντελώς κόκκινο, αλλά μετά συνεχίζει σε εύκολη μπλε. Δεν συνιστάται σε αρχάριους. Το επισημαίνουμε αυτό γιατί ξεγελά το μάτι και μπορεί κάποιος να προσπαθήσει να την κατεβεί.

Πίστα Αίολος 2: Βρίσκεται και αυτή στα δεξιά του αναβατήρα Αίολος, αλλά ακολουθεί πιο ανοιχτή πορεία. Αποτέλεσμα της πορείας αυτής είναι να αποφεύγει το δύσκολο σημείο που προαναφέρθηκε. Ετσι, μιλάμε για καθαρά μπλε πίστα. Το μήκος της φτάνει τα 900 μ.

Πίστα Περικλής 1: Λίγο πιο δύσκολη, μπλε πίστα, στα δεξιά του ομώνυμου αναβατήρα, με μήκος 600 μ.

Πίστα Περικλής 2: Πίστα με την ίδια κατεύθυνση με την προηγούμενη, μόνο που βρίσκεται στα αριστερά του αναβατήρα. Και αυτή έχει μήκος 600 μ. και χαρακτηρίζεται δύσκολη μπλε. Τις δύο παραπάνω πίστες προτιμούν οι σκιέρ για πρωινό ζέσταμα.

Πίστα Ηρακλής 1: Βρίσκεται στα αριστερά του αναβατήρα Ηρακλής και χρειάζεται προσοχή μέχρι τις 11:00, γιατί δεν τη βλέπει ο ήλιος και κρατάει πάγο. Χαρακτηρίζεται κόκκινη, τουλάχιστον στα πρώτα 700 μ. επί συνόλου 1.400 μ. Στη συνέχεια γίνεται καθαρά μπλε.

Πίστα Ηρακλής 2: Ακολουθεί πορεία δεξιά από τον ομώνυμο αναβατήρα και φτάνει κοντά στον αναβατήρα Περικλής. Μετά ακολουθεί την πορεία των πιστών Περικλής και Αίολος. Εχει μήκος 1.600 μ. και είναι εύκολη (μπλε).

Πίστα Οδυσσέας: Καταπληκτική κόκκινη πίστα που κατά τη γνώμη μας σε κάποια σημεία «μαυρίζει». Είναι η δυσκολότερη πίστα στα Κελάρια και μία από τις πιο αγαπημένες των χιονοδρόμων.

Πίστα Ερμής: Ο Ερμής είναι μια τριθέσια καρέκλα που ενώνει τα Κελάρια με τη Φτερόλακκα. Μετά τα πρώτα 700 μ. ο αναβατήρας περνά πολύ κοντά από το έδαφος επιτρέποντας σε όποιον θέλει να κατεβεί. Από το σημείο αυτό και μέχρι τα Κελάρια λοιπόν υπάρχει η ομώνυμη πίστα, με κοκκινομπλέ χαρακτηρισμό και μήκος 700 μ.

Half Pipe: Ειδικά σχεδιασμένη πίστα για snowboard, μήκους 110 μ. Βρίσκεται ανάμεσα στις πίστες Ηρακλής και Περικλής, στο γνωστό «λούκι».

ΦTEPOΛAKKA

Πίστα Ηρα ή Νο7: Βρίσκεται ακριβώς κάτω και δεξιά από τον ομώνυμο αναβατήρα και καταλήγει στο πάρκινγκ της Φτερόλακκας. Εχει μήκος 900 μ., είναι κόκκινη και από φέτος θα στρώνεται κανονικά από τους χιονοστρωτήρες, αφού διαμορφώθηκε το καλοκαίρι σε κανονική πίστα.

Πίστα Νο7α: Καθαρά μπλε πίστα-δρόμος που ξεκινά από το επάνω μέρος του αναβατήρα Ηρα και καταλήγει στο πάρκινγκ του χιονοδρομικού. Εχει μήκος 1.800 μ. και σε συνδυασμό με την πίστα Nο 10, που θα περιγράψουμε πιο κάτω, είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει για τους αρχάριους σκιέρ (συνολικό μήκος 2.100 μ.).

Πίστα Ηνίοχος ή Νο 6: Πίστα πασίγνωστη σε όλη την Ελλάδα για τη δυσκολία της -την αγαπούν όλοι οι καλοί Ελληνες σκιέρ. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι σχεδόν σε κανένα σημείο δεν θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε μαύρη. Παρ’ όλα αυτά, είναι μια εξαιρετικά δύσκολη κόκκινη πίστα με μήκος 1.100 μ. Φέτος έγινε διαπλάτυνση στα σημεία που είχε πρόβλημα (στην αρχή και προς το μέσον).

Πίστα Δίας 1: Είναι η πίστα που βρίσκεται στα δεξιά του αναβατήρα Δίας, ο οποίος επαναλειτούργησε πέρυσι. Βοηθά τους χιονοδρόμους να βρεθούν στην περίφημη πίστα Σαχάρα.

Πίστα Δίας 2: Βρίσκεται στα αριστερά του ομώνυμου αναβατήρα και καταλήγει στην αρχή της πίστας Νο6. Αυτή η πίστα μαζί με την πίστα Νο6 και την πίστα Νο7 κάνουν μια καταπληκτική συνεχόμενη κόκκινη πίστα μήκους 2.300 μ.

Πίστα Παν ή Νο10: Η πιο εύκολη (πράσινη) πίστα του κέντρου με μήκος 350 μ., αλλά με «νευρικό», συρόμενο αναβατήρα που κατά την εκκίνηση ρίχνει τους μισούς αρχάριους κάτω. Μαζί με την πίστα Ηρα 1, όπως προαναφέραμε, αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τους αρχάριους στον Παρνασσό.

Πίστα Πυθία ή Νο14: Σχετικά δύσκολη στην αρχή, μπλε πίστα με μήκος 600 μ. Είναι ό,τι πρέπει για όσους μόλις έχουν περάσει το επίπεδο του αρχάριου.

Πίστα Σαχάρα: Εξαιρετική μαύρη πίστα, μακράν η καλύτερη πίστα του χιονοδρομικού. Ενώνει κατά κάποιον τρόπο και αυτή τα Κελάρια με τη Φτερόλακκα. Ξεκινά πίσω από την κορυφή Αρνόβρυση, δηλαδή ακριβώς πάνω από τον «Οδυσσέα», και καταλήγει στη Φτερόλακκα, στην αφετηρία της πίστας Νο 10. Εχει μήκος 2.000 μ., από τα οποία τα 900 μ. είναι μαύρη, ενώ τα υπόλοιπα κόκκινη. Από πέρυσι που ξαναλειτούργησε ο αναβατήρας Δίας είναι πλέον προσβάσιμη - παλαιότερα για να τη χρησιμοποιήσει κάποιος θα έπρεπε να ξαναπάει στα Κελάρια. Παρ’ όλα αυτά, νομίζουμε ότι καλό θα ήταν να έχει δικό της αναβατήρα.

Περιφερειακή: Μεγάλη σε μήκος (3.500 μ.) μπλε πίστα που ενώνει τα δύο χιονοδρομικά. Ξεκινά από το υψηλότερο σημείο στα Κελάρια -ακριβώς μετά τον αναβατήρα Ηρακλής- με ανοιχτή αριστερή πορεία και καταλήγει μέσα από έναν δρόμο στη Φτερόλακκα. Φέτος, εξομαλύνθηκε έτσι ώστε να μπορεί να την κατέβει κάποιος χωρίς να χρειάζεται να σπρώχνει με τα μπατόν στα ανηφορικά σημεία.

 
 

 

 

Αγόριανη Φωκίδας, Παρνασσός  | ΤΗΛ.: 2234061289 -2234061309 & FAX 2234029611| e-mail: mavrodimos@email.com EN Version

web design & SEO by Wintergreece.com